Niebiańska zupa serowa


 

Kiedy przygotowujecie obiad dla gości, fajnie jest jeśli przed daniem głównym podacie jakąś przystawkę lub zupę. Jako, że ma to być wstęp do głównego dania porcje nie muszą być gigantyczne, a danie ma rozbudzić kubki smakowe gości. Niezawodna na każdą okazję od romantycznej kolacji, przez obiad ze znajomymi po wizytę teściowej jest zupa serowa.

Zupa serowa to niezawodny starter. Aksamitna i zarazem wyrazista w smaku. Odpowiednio podana będzie wyglądała na naprawdę wykwintne danie, które zadowoli największych smakoszy. Tajemnicą pysznej zupy serowej jest bulion warzywny, który warto przygotować wcześniej samemu. Powiecie, że komu by się chciało i że nie macie czasu, ale uwierzcie warto. Zresztą bulion ugotuje się sam, wystarczy, że włożycie włoszczyznę do zimnej wody, dodacie ziarna pieprzu (koniecznie ziarna, a nie zmielony pieprz), ziele angielskie, liście laurowe oraz przypaloną cebulę. Bulion żeby był naprawdę esencjonalny powinien gotować się dość długo na małym ogniu. Potem jeśli nie zużyjecie go w całości możecie bulion z  powodzeniem zamrozić i używać w miarę potrzeby choćby do sosów.
Składniki na zupę serową:
– 1 marchewka
– 1/2 pietruszki
– kawałek pora (ok 5cm)
– kilka małych pieczarek (opcjonalnie)
– bulion warzywny
– 3szt serka topionego (najlepiej śmietankowy + gouda)
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
– natka pietruszki
– łyżka oleju
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz posiekany por. Podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. 
Pieczarki myjemy, usuwamy ‘nóżki’ i kroimy w plasterki, dorzucamy do zupy. Gotujemy 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Ważne byśmy wybrali taki, który ładnie się rozpuści. Najłatwiej sprawdzić to przy zakupie delikatnie naciskając serową kostkę, jeśli jest miękka i odkształca się pod palcami najpewniej nie będzie problemu z rozpuszczeniem serka. 
Mieszamy tak długo aż serek dokładnie się rozpuści. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą (uważajcie bo serki same w sobie są dość słone), pieprzem i gałką muszkatołową. Bezpośrednio przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego 🙂
 
TOP