ciasteczka owsiane na jesienną chandrę
gotujemy, kulinaria
Przepis na ciasteczka dostałam od znajomej i koniecznie muszę się nim z wami podzielić bo takiego przepisu nie można trzymać w tajemnicy. Powinien rozejść się między ludźmi i zwyczajnie czynić dobro 🙂 Uwielbiam przepisy, które są nieskomplikowane, nie wymagają niedostępnych składników i oszczędzają mój czas. Ten przepis na owsiane ciasteczka posiada wszystkie te zalety, a przy tym efekt jest dosłownie obłędny. Ciasteczka są odpowiednio słodkie, odpowiednio kruche i idealnie pasują do rozgrzewającej herbatki i dobrej książki. Zresztą obłędność ciasteczek potwierdza fakt, że jadł je mój starszy syn, a on z zasady nic nie je.
Składniki na ciasteczka z płatków owsianych:
2 szkl. mąki
2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. cukru brązowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła (roztopionego)
bakalie (wiórki kokosowe, płatki migdałowe, rodzynki, posiekane orzechy itp.)
Przygotowanie jest iście banalne i ekspresowe. Suche składniki mieszamy ze sobą w misce i dodajemy składniki mokre czyli rozpuszczone masło i jaja. Z otrzymanej (dość gęstej i klejącej) masy formujemy kuleczki i rozpłaszczamy w dłoniach. Nie muszą być idealne ani równe, bez względu na kształt będą smakowały rewelacyjnie. Jeśli ciasto za bardzo wam się lepi, wystarczy zmoczyć dłonie w zimnej wodzie.
Przygotowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do nagrzanego do 180st piekarnika. Pieczemy ok 20 min, a potem delektujemy się smakiem.
SMACZNEGO!!!